Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud

Impact maken als vrijwilliger - Samare

Vorig jaar september ben ik begonnen als vrijwilliger in de bakkerij van Pameijer. Ik heb een passie voor bakken en op deze manier kan ik ook maatschappelijk mijn steentje bijdragen. Elke maandag kijk ik ernaar uit om samen met de cliënten te bakken. Het werken met hen is zo leuk omdat het mensen zijn in hun meest pure vorm, zonder filter. Zo begin ik de week altijd vol enthousiasme.

"Het is zo leuk om met mensen te werken in hun meest pure vorm, zonder filter."

Het is geweldig om de hele dag te lachen en samen iets te creëren. Aan het eind van de dag hebben we echt veel bereikt! De focus ligt op wat we samen gaan maken. Inmiddels weet ik precies wie het beste appels kunnen schillen en wie graag de koekjes bakken. We richten ons op de krachten, op wat er wél kan. Het is ook mooi om te zien hoe deze krachten gebundeld worden wanneer we koppels vormen. Dan gaan we echt als een trein.

Het vrijwilligerswerk bij Pameijer en mijn passie voor bakken hebben er inmiddels toe geleid dat ik Bakkerij Draai ben begonnen. Thuis maak ik mijn broden op bestelling en ga ik met mijn bakfiets (de Draaimobiel) op pad. In de wijk bouw ik de bakfiets om tot kraam en kunnen mensen hun bestelling komen ophalen. Vaak komen mensen ook langs voor een praatje of voor tips over het bakken van brood. Het is mooi om op deze manier bij te dragen aan verbinding in de wijk en voor wat reuring te zorgen. Veel van de dingen die ik leer bij de bakkerij van Pameijer, kan ik ook weer gebruiken in mijn eigen producten: waarom maakt het uit in welke volgorde je ingrediënten toevoegt, wanneer gebruik je warme of koude boter en op welk moment kan je het beste water toevoegen. Bij de bakkerij van Pameijer zijn ze erg betrokken. Ze vragen naar hoe het gaat met de verkoop en of ze nog kunnen helpen. Soms krijg ik ook kritische vragen: hoe kan ik nou zulke gekke combinaties bedenken?

"Nu sta ik dichter bij de maatschappij en kan ik impact maken, voor anderen en mezelf."

 Het vrijwilligerswerk bij Pameijer inspireert mij constant, ook in de ambities die ik heb met Bakkerij Draai. Ik streef naar een wereld waarin smaakvolle producten mensen samenbrengen, waar iedere stap bijdraagt aan een duurzame planeet en een samenleving waarin iedereen kan meedraaien. Bij Pameijer ervaar ik hoe dat er in de praktijk uit zou kunnen zien.

Ik vind het belangrijk om structureel waarde toe te voegen. In mijn vorige baan als data scientist bij de overheid was die maatschappelijke waarde meer op afstand. Op deze manier sta ik dichter bij de maatschappij en kan ik impact maken—niet alleen voor de mensen om mij heen, maar ook voor mezelf. Ik realiseer me meer dat werken niet alleen draait om het eindresultaat, maar ook om de manier waarop we daar komen.